Kaj lahko pričakujem od prvega srečanja?

Kaj lahko pričakujem od prvega srečanja?

Nič ne skrbite, če boste prvih nekajkrat malce bolj nervozni. To je popolnoma naravno. Psiholog ali psihoterapevt se tega zaveda, zato vas bo s svojim znanjem in izkušnjami znal peljati skozi terapijo.

Terapevt vam bo na prvem srečanju verjetno predstavil tudi določena pravila: Kdaj, kako in v katerem primeru odpovedati srečanje, dogovorila se bosta glede zaupnosti, … Zagotovo vam bo zastavil nekaj splošnih vprašanj, s katerimi bosta prebila led in vzpostavila komunikacijo.

Zagotovo bosta tudi spregovorila o vaših težavah in razlogih, zakaj ste se odločili za terapijo. Poskušajte opredeliti svoje težave, čeprav ne veste njihovega vzroka ali kako se z njimi spopasti. Na primer: občutite globoko žalost ali močno jezo, ampak ne veste, kaj je vzrok tako močnim čustvom. Če o svoji težavi ne zmorete govoriti, terapevt ne sme kakorkoli pritiskati na vas. O njej boste govorili, ko boste pripravljeni na to. V redu je, če poveste, da o nečem (še) ne želite govoriti.

Terapevt vam bo morda zastavil tudi kakšno vprašanje o vaši zgodovini ali zgodovini vaše družine – na primer o tem, če je že kdo zbolel za depresijo ali anksioznostjo. S psihologom se bosta zagotovo dotaknila tudi popolnoma vsakdanjih stvari, na primer vašega spanja (kako spite), prehranjevanja in drugih vedenjskih vzorcev. Prav tako ga bo zanimalo tudi, kakšno podporo ljudi okrog sebe imate – spraševal vas bo o odnosih v družini, o vaših prijateljskih vezeh, sodelavcih, …

Pomembno je, da skozi proces terapije ne hitite. Pri tem vam bo pomagal tudi vaš terapevt in vas vodil. Ko boste terapevtu bolj zaupali, se lahko vrnete in spregovorite o stvareh, o katerih na začetku niste želeli govoriti.

Ko enkrat terapevt pozna vašo zgodovino, se bosta lahko skupaj lotila načrta terapije. Medsebojno sodelovanje v tem procesu je zelo pomembno, saj se oba trudita doseči zastavljene cilje.

Terapevt vas bo morda že takoj spodbudil k akciji – če ste zboleli za depresijo, vam bo predlagal, da obiščete svojega osebnega zdravnika. Če vas mučijo kronične bolečine ali kronična nespečnost, boste morda potrebovali kombinacijo zdravil in ustrezne psihoterapije.

Zagotovo boste že takoj po koncu prvega srečanja že nekoliko bolje razumeli svojo težavo, morda pa se bo v vas tudi že naselilo neko novo upanje.

 

Naročiti se je mogoče po:

Gsm: 040 877 955

e-mail: ordinacija@mokis.si

Mnenja pacientov

"Soočenje z očetom, ki je bil glavni problem, s tem sem lažje pustila preteklost za sabo."

Klientka
ONLINE PSIHOTERAPIJA
brez nepotrebne poti, popolnoma enostavno
Studio Mokis, psihologija, psihoterapija in športna psihologija

Studio Mokis, psihologija, psihoterapija in športna psihologija d.o.o.

Pod vinogradi 2
6310 Izola
Slovenija

E: info@mokis.si
M: 00386 40 877 955

Matična številka: 3273849000
Davčna številka: 75491818

Transakcijski račun: 56043210001427766 (odprt pri Nova KBM d.d., podružnica Koper)